ناخنک

ناخنک :

ناخنک یک ضایعه مثلثی است که از سفیدی چشم ( ملتحمه ) روی سیاهی چشم (قرنیه ) کشیده     می شود . این ضایعه ناشی از رشد خوش خیم بافت پیوندی و رگ های ملتحمه است.

ناخنك معمولاً ابتدا به صورت يك سفيدي روي ملتحمه ايجاد مي شود كه به تدريج به سمت قرنيه رشد مي كند به علت رگ هاي زيادي معمولاً رنگ ناخنك صورتي يا قرمز است .

ناخنك گاهي ملتهب مي شود و باعث سوزش ، خارش و اشك ريزش مي شود گاهي اوقات هم رشد زياد مي كند تا وسط قرنيه علاوه بر اين حتي ناخنك هاي كوچكتر مي توانند با تغيير شكل قرنيه باعث ايجاد آستيگماتيسم شوند و ديد افراد را تار كنند .

پيشگيري :

اشعه ماوراء بنفش خورشيد UV در ايجاد ناخنك موثر است بنابراين توصيه مي شود افرادي كه در مناطق آفتابي زندگي مي كنند و مدت زيادي در معرض آفتاب هستند از كلاه لبه دار و عينك آفتابي استفاده كنند . همچنين باد شديد و گرد وخاك ممكن است با تحريك چشم در ايجاد ناخنك مؤثر باشد .در افرادي كه ناخنك دارند ورود آب به چشم ها ( در موقع شستن دست و صورت و يا حمام كردن ) باعث تحريك چشم و ايجاد سوزش و قرمز شدن چشم ها مي شود . بنابراين اين افراد بايد دقت كنند كه حتي الامكان آب وارد چشمشان نشود.

درمان :

اگر ناخنك كوچك باشد و ظاهر ناخوشايندي نداشته باشد و باعث قرمزي و سوزش چشم ها نشود نياز به درمان خاصي ندارد . اما اگر ناخنك گاهي ملتهب شود و موجب سوزش چشم شود مصرف قطره هاي اشك مصنوعي به صورت مكرر موجب تسكين علائم مي شود . در مواردي كه ناخنك التهاب شديدي دارد مي توان با نظر     چشم پزشك يك دوره درماني با قطره هاي استروئيدي يا ساير قطره هاي ضد التهابي انجام داد .در مورد ناخنك هاي بزرگتر كه از لحاظ زيبايي ظاهري اهميت دارند و يا با ايجاد آستيگماتيسم باعث تاري ديد شده اند مي توان با جراحيناخنك را برداشت البته اگر ناخنك به صورت ساده برداشته شود احتمال عود آن زياد است به خصوص در افراد جوان و افرادي كه ناخنك ملتهب دارند . در نيمي از موارد عود ديده مي شود. در اين افراد بهتر است علاوه بر برداشتن ناخنك از روش هاي تكميلي مثل :

پيوند ملتحمه و يا استفاده از داروهاي خاص ميتومايسين در حين عمل جراحي استفاده كرد . در ناخنك هاي خيلي بزرگ كه وسط قرنيه را درگير كرده اند ممكن است لازم باشد علاوه بر اقدامات فوق از پيوند قرنيه لايه اي براي اصلاح مشكل قرنيه استفاده شود.

لازم به ذكر است برخي از تومورهاي چشمي ممكن است در ابتدا با ناخنك اشتباه شوند پس در مواردي كه ناخنك رشد خيلي سريعي دارد يا مكرراً عود مي كند بايد به چشم پزشك مراجعه كنيم.

مراقبت هاي پرستاري بعد از عمل :

  1. پس از عمل ، پانسمان هاي روي چشم را باز نكنند .
  2. اولين پانسمان بايد توسط پزشك باز شود.
  3. داشتن مقداري درد و آبريزش از چشم و بيني طبيعي مي باشد.
  4. براي كم كردن درد مي توان از استامينوفن استفاده كرد .
  5. پس از بازكردن پانسمان توسط پزشك     توصيه هاي مربوط به ريختن قطره هاي چشمي و ساعتي كه قطره ها بايد ريخته شوند را رعايت كنيد.
  6. اگر چند قطره مختلف در يك ساعت خاص بايستي در چشم چكانده شود حداقل فاصله ريختن هر قطره با قطره بعدي 5 دقيقه باشد.
  7. از ماليدن چشم خودداري شود .
  8. محافظ روي چشم را فقط هنگام ريختن     قطره هاي چشمي برداريد و پس از ريختن قطره ها آن را دوباره روي چشم قرار دهيد.
  9. در نوبت هاي تعيين شده جهت معاينه بعدي به پزشك مراجعه كنيد

تهیه کننده: رویا امیر سالاری

منبع: برونر سودارث ویراست چهاردهم 2018