هرم غذایی
هرم غذایی یکی از اصلی ترین پایه های برنامه ریزی تغذیه ای برای جامعه است که با استفاده از آن انواع گروه های مواد غذایی مصرفی اولویت بندی می شوند. در واقع با استفاده از این هرم، میزان مصرف هر یک از مواد غذایی و نسبت مصرف آن ها تعیین شده است.
هدف از تهیه هرم، راهنمایی افراد جهت دریافت کافی و ایمن مواد غذایی و مغذی مورد نیازشان است. تا به حال چندین نوع هرم برای گروه های مختلف طراحی شده است مانند هرم غذایی سالمندان – کودکان – گیاهخواران.
هرم غذایی دارای 6 قسمت است که بصورت نامساوی تقسیم شده اند. نامساوی بودن بخش ها بدین معناست که میزان مصرف موادی که قسمت بزرگتری را به خود اختصاص داده اند می بایست بیشتر از قسمت های کوچکتر باشد.
1. گروه نان و غلات: شامل انواع نان – برنج – ماکارونی- گندم و جو
2. گروه سبزی ها: شامل انواع سبزیجات خام و پخته و آب سبزی
3. گروه میوه ها: شامل انواع میوه های خام و پخته و آب میوه ها
4. گروه لبنیات: شامل شیر- ماست – کشک – پنیر و دوغ
5. گروه پروتئین ها: شامل گوشت قرمز ماکیان – ماهی – تخم مرغ- حبوبات
6. گروه چربی و قندها شامل انواع چربی ها و قندهای ساده مثل سس سالاد – کره – سس مایونز – شکلات – مربا – ژله توجه داشته باشیم که در برنامه غذایی روزانه دو اصل تعادل و تنوع را در مورد همه گروه ها رعایت کنید. بعنوان مثال روزانه میوه های مختلف را در چارچوب مقدار توصیف شده مصرف کنید.
نکاتی که باید در استفاده از گروه های غذایی در برنامه روزانه رعایت کرد به شرح ذیل می باشند:
با مصرف بیشتر میوه ها، سبزی ها، حبوبات و نان های سبوس دار دریافت فیبر غذایی روزانه را افزایش دهید.مصرف شیر، ماست و پنیر کم چرب را در برنامه غذایی روزانه افزایش دهید.-از مصرف چربی ها و روغن های جامد تا حد ممکن اجتناب کنید. در صورت نیاز به استفاده از روغن، سعی کنید از روغن مایع یا روغن زیتون استفاده کنید. حتی الامکان از سرخ کردن مواد غذایی پرهیز کنید. سعی کنید از گوشت های سفید مانند ماهی و مرغ استفاده شود و مصرف گوشت های فراوری شده مانند سوسیس و کالباس را محدود کنید. در صورت مصرف گوشت های قرمز، چربی های قابل رویت آن را حتماً جدا کنید.مصرف قندهای ساده مانند قند- شکر- شیرینی و شکلات و نوشابه و آب میوه های صنعتی را محدود کنید.از مصرف زیاد نمک خودداری نموده و سر سفره غذا حتی الامکان از نمکدان استفاده ننمایید.مصرف روزانه 8 لیوان آب و مایعات در طول روز توصیه می شود.
تاریخ تدوین: پاییز 1400
تاریخ بازنگری: 3 سال بعد «بیمارستان میر حسینی شیراز»
Drmirhosseinihospital.com :سایت
Shirazmirhosseinihospital: اینستا
Infomirhosseini@gmail.com: ایمیل
32284433- 071 : تلفن 32287481 – 071 : فکس