ناخنک Pterygium

ناخنک Pterygium ناخنک چشم زائده ای صورتی رنگ که از سفیدی چشم (ملتحمه) شروع شده و تا روی قرنیه چشم ادامه پیدا می کند.
این زائده ناشی از رشد بافت پیوندی و رگ های ملتحمه چشم است که ممکن است در یک چشم یا در هر دو چشم ظاهر شود. در ابتدا فرد در چشم خود احساس وجود جسم خارجی دارد و به مرور زمان و پیشرفت ناخنک چشم ملتهب شده و به رنگ قرمز در می آید. به طور کلی ناخنک چشم عارضه پر خطری نیست اما در صورت پیشرفت آن فرد دچار مشکلات بینایی خواهد شد و در برخی موارد برای درمان ناخنک بایستی تحت عمل جراحی قرار گیرد.  
علت: علت بروز ناخنک که علت اصلی شناخته نشده است اما برخی از عوامل احتمال بروز ناخنک را افزایش می دهند که شامل: قرار گرفتن در معرض نور خورشید،
خشکی چشم.
قرار گرفتن در معرض محرک هایی همچون غبار و باد می باشد.    
 
علائم: احساس سوزش در چشم، احساس سوزن سوزن شدن چشم، وجود جسم خارجی در چشم و قرمز شدن چشم. اگر زائه ناخنک بر روی قرنیه چشم کشیده شده باشد باعث تاری دید و دوبینی می شود.
  درمان: در صورت داشتن هر گونه علائم ناخنک، سریعاً به پزشک متخصص مراجعه نماید. پزشک با انجام معاینات و تشخیص ناخنک درمان را شروع می کند. که شامل قطره های اشک مصنوعی جهت مرطوب نگه داشتن چشم، قطره های چشمی جهت بهبود قرمزی و التهاب، تجویز قطره های استروئیدی جهت کاهش قرمزی خارشی تورم و درد چشم. در صورت عدم درمان به موقع و پیشرفت بیماری طبق دستور پزشک بیمار تحت عمل جراحی قرار می گیرد.    
          روش های پیشگیری از ناخنک: اگر در نواحی گرمسیری زندگی می کنید و به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار دارید حتی در روزهای ابری از عینک آفتابی استفاده کنید. از کلاه لبه دار استفاده کنید و چشمان خود را با استفاده از قطره های اشک مصنوعی مرطوب نگه دارید.  

تهیه کننده: مریم نصرت آبادی
منبع: کتاب راهنمای پزشکی دکتر فهیمی
دکتر ادیب مقدم
 
تاریخ تدوین: پاییز 1400
تاریخ بازنگری: 3سال بعد

«بیمارستان میر حسینی شیراز»

Drmirhosseinihospital.com :سایت
Shirazmirhosseinihospital: اینستا
Infomirhosseini@gmail.com: ایمیل
32284433- 071 : تلفن

32287481 – 071 : فکس