MI

اصطلاحات سکته قلبی:

 اصطلاح علمی آنفارکتوس میوکارد است که میوکارد به معنی عضله قلب و آنفارکتوس به معنی یک ناحیه آسیب‌دیده که به علت نرسیدن خون به عضله قلب می باشد .

 شرح بیماری:  حمله قلبی عبارتست از مرگ سلولهای عضلانی قلب در اثر کاهش یا توقف جریان خون سرخرگ های قلب غالبا در افراد بالای ۴۰ سال رخ می‌دهد. این بیماری در مردان شایع تر است اما میزان بروز آن در خانم‌ها نیز رو به افزایش است.

 علائم شایع: درد قفسه سینه یا احساس (سنگینی، فشردگی له شدگی ) در قفسه سینه دردی که از میان قفسه سینه به جناق و گاهی به آرواره ، گردن بازوها کشیده می‌شود و بین دو کتف یا بالای شکم نیز تیر می کشد .احساس نزدیکی مرگ ، تنگی نفس ، تهوع و استفراغ،  منگی تعریق ضعف و ضربان نامنظم قلب.

  در افراد بالای ۳۵ سال که اکثریت آنها را مرد‌ها تشکیل می‌دهند درد در ناحیه بالای معده شروع می شود همراهان عرق سردی بر پیشانی و دستها می نشیند که همراه با استفراغ می باشد که فرد فکر می‌کند مسموم شده که برای تشخیص سکته قلبی در اولویت اول است.      

       بعضی مشاغل طوری است که اگر در محل کار دومین حمله حادث شود امکان مرگ بیماران به دلیل سکته قلبی بلکه به دلیل ماهیت کار بیشتر می‌شود این مشاغل شامل رانندگی انواع ماشین ها، بنایی، برقکاری، خلبانی و غیره می باشد اگر شغل بیمار طوریست که کار عضلانی انجام نمی دهد می تواند یک شیفت کامل کار کند.  کارگرانی که به کارهای بدنی سنگین اشتغال دارند باید کار نیمه وقت یا نشسته انجام دهند در صورتی که بیمار ناچار به ترک کار خود شد ممکن است دچار افسردگی و ناامیدی شود انجام کارهایی از قبیل هنری و دستی و تماشای تلویزیون گاهی می تواند مفید باشد.
روابط جنسی: فعالیت از هفته 5 الی 8 پس از سکته قلبی امکان پذیر است .داشتن استراحت قبل از فعالیت جنسی پرهیز از نوشیدن الکل و خوردن غذا از ۳ تا ۴ ساعت قبل کمک به پیشگیری از درد قفسه سینه می کند .هرگاه درد و فشار قفسه سینه و تنگی نفس دارد بلافاصله باید فعالیت متوقف شود .خوردن نیتروگلیسیرین و ایزوسور با ید دی نیتریت طبق دستور پزشک قبل از فعالیت به کنترل و پیشگیری از درد کمک کننده است.
 اجتناب از تماس با گرما و سرمای شدید و راه رفتن در مقابل باد.راه رفتن روزانه و افزایش تدریجی سطح فعالیت:  فعالیت تفریحی که فشار عصبی را کم می‌کند اجتناب از فعالیت‌هایی که باعث سفت شدن عضله می شود مانند وزنه‌برداری و خودداری از انجام ورزش بلافاصله بعد از غذا
 محل سکونت :سکونت در طبقات همکف و مناطق ساکت و بدون سروصدا
 رژیم غذایی : پرهیز از پرخوری و خوردن غذاهایی که چربی حیوانی در آنها به کار رفته است. خودداری از خوردن گوشت قرمز ، غذاهای پرنمک و محرک و به جای آنها استفاده از گوشت طیور و ماهی به دلیل اسید چرب امگا ۳ مفید همراه با میوه و سبزی از جمله کاهو و هویج که نقش قابل ملاحظه‌ای در سلامت بدن و رگها دارد .  از مواد غذایی زیر که دارای مقدار زیادی سدیم هستند استفاده نکنید.  اسفناج کنگر گوشت قرمز ماهی کنسروی سوسیس و کالباس چیپس و آجیل ………  

بسته شدن نسبی یا کامل سرخرگ های قلب توسط لخته خون به دلیل تصلب شرایین طولانی مدت ، گرفتگی و انقباض عروقی، اختلال شدید در ضربان در ضربه آهنگ قلب.


 عوامل افزایش دهنده خطر :  کشیدن سیگار چاقی بالا بودن سطح کلسترول بد خون یا پایین بودن سطح کلسترول خوب خون فشار خون بالا دیابت رژیم غذایی پر از چربی های اشباع شده سابقه خانوادگی
 اکثر انجام کارهای نشستنی و نداشتن فعالیت ورزش در گرمای زیاد یا سرمای شدید یا باد  
نکته:  ممکن است فرد همه این علائم را با هم نداشته باشد.      
آزمایشی که بر روی ۱۴۶۶ بیمار مبتلا به MI در یکی از بیمارستانهای کشور صورت گرفت نتیجه به دست آمده به شرح زیر است:  ۷۰ درصد مرد ۳۰ درصد زن  از ۱۰۰ درصد بیماران ۴۴ درصد افراد سیگاری ۳۲ درصد فشار خون بالا ۱۳۰ درصد چربی خون و ۱۱ درصد دیابتی بودند.
 پیشگیری :
حتی المقدور از عوامل خطرزا اجتناب کنیم و یا آن را کنترل کنیم. تحقیقات نشان می‌دهد که سالانه MI جان ۱۳ میلیون نفر را در کشورهای در حال توسعه می گیرد . این بیماری سه برابر افرادی که کلاً به عید سل و مالاریا مبتلا می شوند مرگ و میر به بار می‌آورد.  
اقدامات درمانی شامل چند مرحله می باشد:
 الف:  شناسایی علایم توسط بیمار و مراجعه هر چه سریعتر به مراکز درمانی و یا درخواست کمک از طریق اورژانس
ب: آمادگی گروه اورژانس برای ارائه اقدامات فوریت حیاتی نظیر اما عملیات احیا
ج:  انتقال هر چه سریعتر بیمار به یک مرکز درمانی مجهز و بستری شدن بیمار در بخش مراقبت‌های ویژه CCU
ناتوانی قلب :  در فرایند ناتوانی پس از سکته قلبی شخص به وضعیت فیزیولوژیک روانی شغلی و تفریحی مطلوب باز می‌گردد و این وضعیت را حفظ می‌کند . این فرایند بلافاصله بعد از بستری شدن شروع می‌شود ، در این فرایند آموزش موارد زیر باید مورد توجه قرار گیرد .
 نظافت فردی : نظافت بدن بیمار نه تنها برای بهداشت بلکه جهت تقویت روحیه وی نیز مفید است .بیمارانی که تحت معالجه داروهای ضد انعقاد خون مانند هپارین هستند باید از ریش تراش برقی استفاده کنند زیرا در صورت ایجاد خراش ممکن است باعث بند نیامدن خون شود و این موجب ناراحتی او گردد و نیز شستشوی دندان ها بهتر است با مسواک نرم صورت گیرد.  بیمار مبتلا به MI می بایستی از دوش آب سرد خودداری کند .
 فعالیت حرفه‌ای: به طور تقریبی دو سوم افرادی که دچار MI می شوند مجدداً به سرکار خود بازمی‌گردند بهترین زمان برگشت به سر کار هفته 8 الی 9 پس از سکته امکان پذیر است .
  هدف ما پیشگیری و درمان به موقع است . 
تهیه کننده:  الهام بیانی
منبع: کتاب برونر قلب و عروق
تاریخ تدوین: پاییز 1400
تاریخ بازنگری: سه سال بعد «بیمارستان میر حسینی شیراز»  
Drmirhosseinihospital.com :سایت
Shirazmirhosseinihospital: اینستا
Infomirhosseini@gmail.com: ایمیل
32284433- 071 : تلفن 32287481 – 071 : فکس